Μελίνας Μερκούρη 35, Θέρισσος,

Ηράκλειο Κρήτης 71305

2810 262141

frontistirio.domi@gmail.com

Articles Opinions

Απόψεις, γνώμες και άλλα ενδιαφέροντα άρθρα, που σκεφτήκαμε, διαβάσαμε ή μάθαμε απο τον χώρο της επιστήμης, δηλαδή της καθημερινής ζωής.

Μπορείτε και σεις να στέλνετε τις δικές σας ιδέες στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   και αν πληρεί τις προϋποθέσεις θα το δημοσιεύσουμε. LogoDomi 1-01 Diafano

Καλοκαίρι στον δοκιμαστικό σωλήνα

thalassinos aeras

Αέρας θαλασσινός. Κάνει καλό;

Μοιράσου το!
Pin It

Διαβάστε Περισσότερα

Μαύρες τρύπες

blackholenew

Η φωτογραφία της μαύρης τρύπας ίσως είναι η αρχή για να ξετυλίξουμε το κουβάρι των μυστηρίων του σύμπαντος.

Μοιράσου το!
Pin It

Διαβάστε Περισσότερα

Επιστήμη : Όχι μόνο έτυχε…αλλά πέτυχε!

zaria

Η τύχη έχει συμβάλλει σε μεγάλο ποσοστό στη πρόοδο και την εξέλιξη της επιστήμης. Πολλοί ερευνητές, στη προσπάθεια τους να δώσουν λύση σε κάποιο πρόβλημα, οδηγήθηκαν τελικά ύστερα από μια σειρά τυχαίων γεγονότων, σ’ ένα αποτέλεσμα, ακόμα πιο σημαντικό από τον αρχικό τους στόχο.

Μοιράσου το!
Pin It

Διαβάστε Περισσότερα

Τι γίνεται αν μείνουμε 24 ώρες χωρίς νερό;

 

pinei nero

Νερό. Πόσο σημαντικό είναι;; Πολύ, αν αναλογιστούμε ότι οι άνθρωποι και τα ζώα έχουν στο σώμα τους 55%-78% νερό (σχεδόν τα 2/3 του βάρους τους), ενώ η ποσότητά του φτάνει έως και 90% στο αίμα και εντός των κυττάρων. (2,3,5) 

Μοιράσου το!
Pin It

Διαβάστε Περισσότερα

Πώς δημιουργήθηκαν τυχαία, τα σύμβολα συν (+) και πλην

220px RomanAbacusRecon

 

Πώς δημιουργήθηκαν τυχαία, τα σύμβολα συν (+) και πλην (-).

Οι εξισώσεις τον 11ο αιώνα γράφονταν με λέξεις! Πώς σημείωναν τον άγνωστο «χ»... 

Μοιράσου το!
Pin It

Διαβάστε Περισσότερα

Μεγάλες ανακαλύψεις...κατά λάθος!

oops 

Γνωρίζατε ότι η πενικιλίνη «γεννήθηκε» στο εργαστήριο κατά τη διάρκεια καλοκαιρινών διακοπών; Ή ότι ο πρώτος φούρνος μικροκυμάτων που ζύγιζε μισό τόνο «ξεπήδησε» μέσα από πειράματα για τη βιομηχανία οπλικών συστημάτων;

H εικόνα που έχουμε για τον εφευρέτη είναι ενός ανθρώπου αφοσιωμένου στην επίτευξη του στόχου του. Και, γενικά, έτσι είναι. Ομως υπήρξαν και υπάρχουν φορές που άλλο πάσχιζε να βρει ο εφευρέτης και άλλο βρήκε. Ή - σε ακόμη πιο περίεργα παιχνίδια της τύχης - δεν είχε καν κάποιον στόχο κατά νου, αλλά η ανακάλυψη ήρθε και του έπεσε εξ ουρανού, σαν το μήλο στον Νεύτωνα. Τέτοιες αναπάντεχες ιστορίες θα σας διηγηθούμε σήμερα, εφευρέσεων που άλλες κρίθηκαν κοσμογονικές για τη βιομηχανία, άλλες πανάκεια ασθενειών και άλλες... αναστηλωτικές της ζωής μας.

Μοιράσου το!
Pin It

Διαβάστε Περισσότερα

Τί σημαίνει μάθηση;

Την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων, τότε που όλοι εμείς οι εκπαιδευτικοί έχουμε κάπως περισσότερο χρόνο ελεύθερο, είχα την ευκαιρία να κοιμηθώ λίγο παραπάνω και έτσι να ονειρευτώ και λίγο παραπάνω. Σε ένα από τα όνειρα που είδα εμφανίστηκε η κλασσική φιγούρα του Άγιου Βασίλη και ευθέως με ρώτησε τι θα ήθελα να μου φέρει ως δώρο εκείνες τις άγιες μέρες. Αυτή ήταν η κατάλληλη στιγμή για να του ζητήσω κάτι που η Φυσική θα κάνει πολλά χρόνια να το εφεύρει (αν κάποτε φυσικά θα μπορέσει να το εφεύρει). Θυμάμαι ακριβώς τις κουβέντες που ανταλλάξαμε με τον Άγιο:
Άγιος Βασίλης: Γειά σου ρε Γιώργη. Καιρό έχουμε να τα πούμε. Εδώ και 40 χρόνια έχεις σταματήσει να με φωνάζεις.
Εγώ: Άγιέ μου, έχω πάψει να πιστεύω ότι υπάρχεις εδώ και 40 χρόνια και γι' αυτό δεν σε φώναζα τόσο καιρό (τον χτύπησα στον εγωισμό του τον Άγιο και το ένιωσε....)
Άγιος Βασίλης:Δε με βλέπεις που υπάρχω ολοζώντανος; Πες μου τι ακριβώς θέλεις να σου φέρω και επειδή όλα αυτά τα χρόνια ήσουν καλό παιδί θα προσπαθήσω να σου το φέρω!!
Είπα να αδράξω την ευκαιρία, άλλωστε έτσι χτυπημένος που ήταν ο Άγιος από τα λόγια μου σκέφτηκα, θα πασχίσει να μου φέρει ό,τι του ζητήσω...
Εγώ:Άγιέ μου, θέλω να μου φέρεις μια χρονομηχανή για να ταξιδεύω μπρος και πίσω στο χρόνο.
Άγιος Βασίλης:Καλά ρε Γιώργη με δουλεύεις; Ο Μεγάλος θα το δώσει αυτό σε 1000 χρόνια στους ανθρώπους. Ζήτα κάτι άλλο ....
Κρίμα, δεν πέτυχε σκέφτηκα. Ας του ζητήσω κάτι άλλο που με ταλαιπωρεί...
Εγώ:Άγιέ μου, θέλω να μου δώσεις την ικανότητα ώστε να μπορώ να κάνω οποιονδήποτε μαθητή μου να μαθαίνει τα πάντα εύκολα, με απόλυτη ακρίβεια και προπάντων να μην ξεχνάει.
Άγιος Βασίλης:Τι χρώμα είπες ότι θέλεις να είναι η χρονομηχανή;

Μοιράσου το!
Pin It

Διαβάστε Περισσότερα

Περισσότερα Άρθρα...